Uoverkommelig skattegæld – skal jeg erklære mig konkurs?

Læs artiklen herunder

Gæld

Flere og flere erhvervsdrivende oplever, at skattegælden bare vokser og vokser. Uanset om virksomheden drives som privatejet eller i et selskab, så skal der betales skatter, moms og afgifter. Flere og flere oplever også, at det til tider kan være vanskeligt at finde en frivillig ordning med SKAT om tilbagebetaling. Læs her, hvad du bør overveje hvis du har en stor skattegæld.

Frivillig aftale om afdragsordning med SKAT

Er din skattegæld vokset igennem en længere periode, og har du ikke længere mulighed for at betale dine skatter, afgifter og moms til tiden?

Så kan det være en god ide, at man i første omgang ser, om man kan optage lån til at betale gælden. Er dette ikke muligt, så bør man kontakte SKAT og få en aftale om afdrag. Er man kommet i sidstnævnte situation, så er der mange, der oplever, at det kan være vanskeligt at finde en frivillig aftale med SKAT om afdrag.

Stop selv og forsøg at undgå konkurskarantæne

Er det ikke muligt at få en frivillig aftale med SKAT, og kan man ikke optage lån til at betale, bør man stoppe driften. I denne situation, kan det være en fordel, hvis man selv indgiver konkursbegæring, da SKAT ellers gør det.

Gør man det selv, så vil man i mange tilfælde stå bedre – ikke mindst i relation til konkurskarantæne. Dette fordi, at man selv har taget beslutningen og stoppet driften.

Konkurskarantæne kan betyde, at man ikke må være en del af ledelsen i et nyt selskab. Det er derfor en meget god ide at gøre alt for at undgå konkurskarantæne: Dette fordi, at det ofte er meget indgribende, og har stor konsekvens fremadrettet.

Ægtefællen har subsidiær hæftelse for visse skattekrav

Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at hvis man driver en personligt ejet virksomhed, og har en skattegæld, så hæfter ægtefællen for visse skattekrav (ikke afgifter og moms). Det følger af gældsindrivelseslovens § 12. Bestemmelsen er subsidiær, hvilket betyder, at SKAT skal have forsøgt at inddrive pengene hos den gældsramte ægtefælle først. Herefter kan SKAT så gå efter den anden ægtefælle.

Denne hæftelse er en af de eneste hæftelsesformer, som man har overfor den anden ægtefælles gæld!

Advokat Niels Bjerre

  • Advokat fra 2015 til nu
  •  Advokatfuldmægtig fra 2012 til 2015
  • Jurastuderende fra 2005 til 2012 i Aarhus.

Seneste blogindlæg